Uredno odvajate otpad? Sretni ste jer vjerujete da ste napravili sve ne bi li završio u prirodi? Jeste li sigurni? Pogledajte ovaj primjer.

Slovenija je među zvijezdama Europe u odvajanju otpada. Ali zašto onda još uvijek u okolišu možemo vidjeti velike hrpe otpada, uglavnom plastičnog, koji nitko ne želi?! Na kraju članka je poveznica na slovenski dokumentarac koji odgovara na to i još neka pitanja.

Ukratko:
– Tek manji dio, 21% od svog sortiranog plastičnog otpada se stvarno iskoristi.
– Sitni otpad je neiskoristiv.
– Vrećice, odnosno folije, nisu zanimljive za reciklažu jer ih je previše na tržištu, lončići od jogurta također uopće ne idu u reciklažu – jer se ne isplati.
– Neiskorišteni plastični otpad još 2016. u velikim količinama cijeli svijet je prodavao Kini kao sirovinu za rastuću proizvodnju. U Kini (i nekim drugim državama koje se bave takvim otpadom) višak koji ne bi iskoristili jednostavno bi bacili u rijeke i more… Otuda u moru i na plažama velike količine smeća koje su zapravo – naše!
– Kina je do 2016. uvozila pola svega plastičnog otpada iz cijelog svijeta. U 2017. najavila je da će podignuti standard kvalitete otpada i počela smanjivati uvoz. Drastično smanjivanje uvoza znači da sada otpad ostaje nama, ili se izvozi u zemlje koje nemaju dobar sustav zbrinjavanja i tako naš otpad opet zagađuje okoliš.
– Dio plastičnog otpada se iskoristi u spalionicama i termoelektranama gdje je poseban problem zagađenje zraka u okolini. Nitko ne želi živjeti u blizini tih zagađivača!
– Sustav nije učinkovit pa se dio kvalitetnog otpada gubi, t.j. netko mimo sustava zarađuje s njim.
– Proizvodnja ambalaže i njezino zbrinjavanje na žalost ne djeluju u korist smanjivanja neiskoristive otpadne ambalaže.

Sustav djeluje samo prividno. Uzalud nam lijepi kontejneri i pedantno odvajanje. Prestanimo živjeti u iluziji, rješenje očito nije u sustavu, nego u nama samima. Dok god budemo kupovali plastičnu ambalažu, proizvoditi će se. I bacati na svjetsku hrpu smeća za koju mislimo da s nama veze nema – ali zapravo smo svi sudionici u zagađivanju vode i zraka cijelog svijeta, te uništavanju svoga zdravlja. I zdravlja naše djece i unuka.

Smanjimo uporabu plastične ambalaže i druge plastike još danas!

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174598338
(Da biste mogli pogledati dokumentarac morate se prijaviti, ali prijava je jednostavna i besplatna.)

Autorica: Zlatka Šintić Knapič