Ove je godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila oklijevanje oko cijepljenja jednom od deset najvećih prijetnji zdravlju u cijelome svijetu. Nadalje, u svibnju je izdala upozorenje zbog stalnih epidemija ospica u europskoj regiji, gdje se u roku od 14 mjeseci razboljelo više od 100.000 ljudi.
Njemačke zdravstvene vlasti smatraju da se trajna eliminacija ospica može postići jedino ako se stope cijepljenja budu dalje povećavale, a posebice ako se regionalni “džepovi” u pokrivenosti cijepljenjem budu zatvorili. Već nekoliko mjeseci se u Njemačkoj raspravlja o uvođenju obveznog cijepljenja protiv ospica.

Federalno ministarstvo zdravstva već je iznijelo odgovarajući nacrt zakona. Krajem travnja njemačko je Vijeće za etiku objavilo priopćenje o trenutnoj raspravi, posebno kritizirajući brojne zahtjeve za obveznim cijepljenjem djece. U svom mišljenju1 2, objavljenom u lipnju ove godine, Vijeće za etiku detaljno objašnjava koje mjere za povećanje stopa cijepljenja protiv ospica smatra prikladnim.

Mišljenje Vijeća za etiku u njemačkom parlamentu iz lipnja 2019.

Vijeće za etiku u njemačkom Bundestagu mora, naravno, izjaviti da preporučuje cijepljenje protiv ospica, i čak to, da je cijepljenje moralna dužnost svakog pojedinca, a cijepljenje vlastite djece moralna dužnost svakog roditelja. Jer, prema poznatoj mantri, cijepljenjem ne štitimo samo sebe nego i one pojedince u društvu koji se iz nekog razloga ne smiju cijepiti. Vijeće za etiku vjeruje u učinkovitost cjepiva protiv ospica i u mogućnost eradikacije te bolesti, a u ovom sažetku niti ne spominje ne/etičnost dužnosti u kombinaciji s rizikom od raznih oštećenja cjepivima.

Ipak, Vijeće za etiku se protivi uvođenju obaveznog cijepljenja za djecu i za sve odrasle, a ističe važnost cijepljenja za skupine onih koji su profesionalno izloženi riziku od zaraze i prenošenja bolesti. Naime, obuhvati cijepljenja među djecom su visoki, a Vijeće upozorava na veliku skupinu odraslih čiji je status cijepljenja upitan.

S izuzetkom jednog člana, Vijeće za etiku smatra opravdanim, čak imperativom, uvođenje obveznog cijepljenja za određene skupine odraslih. Radi se, naravno, o djelatnicima u zdravstvu te u socijalnim i obrazovnim ustanovama. Član Vijeća koji se protivi bilo kojem obliku obavezne politike cijepljenja vjeruje da individualna sloboda, temeljno pravo na tjelesni integritet i obrazovanje roditelja, ima prednost i veću vrijednost nego eliminacija ospica.

No, predlažu također da se izmijeni njemački zakon o zaštiti od infekcije (“Infektionsschutzgesetz”) kako bi se necijepljena djeca lakše identificirala (locirala, uhitila, transferirala? op.a.), pojačalo savjetovanje roditelja i kako bi se omogućile promidžbene aktivnosti o cijepljenju u samim ustanovama. Etično, nego što!

A što o obavezi cijepljenja kažu hrvatski etičari? Jedan od njih, Elvio Baccarini 3 iznio je javno svoj stav na Okruglom stolu Cijepljenje – kontroverze u Rijeci u ožujku 2018. godine: ““Tako je, naravno, formulirana i Hipokratova zakletva kojoj je u današnjem svijetu potrebna nužna reforma. Krećem od ovog načela “prvo ne naštetiti pacijentu”. To je nešto što je moglo vrijediti u Hipokratovo vrijeme kad su Hipokrat i njegove kolege imali vrlo ograničene resurse za pomaganje svojim pacijentima pa je onda princip bio “hajde se potrudi da im ne načiniš zlo”. Danas, uz mnogobrojne resurse za pomagati pacijentima, odnosno ne ja, nego kolege liječnici imaju te resurse, naravno da nam ne može temeljno načelo, nadjačavajuće, biti “prvo ne naštetiti pacijentu”.

Dakle, nema veze ako naštetiš, poslije imaš instrumente za mogući popravak. Ili ne.

Rasprava o uvođenju obaveze za cijepljenje protiv ospica u njemačkom parlamentu još traje, rezultat očekujemo krajem ove ili početkom sljedeće godine. 

Autorica: Zlatka Šintić Knapič

Izvori:

1 https://www.ethikrat.org/en/press-releases/2019/ethics-council-increasing-measles-vaccination-rate-by-a-package-of-measures-rather-than-by-mandatory-vaccination/
2 https://www.ethikrat.org/fileadmin/Publikationen/Stellungnahmen/deutsch/stellungnahme-impfen-als-pflicht-kurzfassung.pdf
3 https://cijepljenje.info/hura-misljenje-elvia-baccarinija-uvredljivo-je-za-sve-sudionike-u-sustavu-zdravstvene-zastite/