Dok sam još pohađala školu za medicinske sestre bila sam zadrti zagovornik cijepljenja. Zapravo sam mrzila sve ljude poput vas, one koji govore da su cjepiva loša i toksična. Smatrala sam vas smećem ovog planeta zbog vaše odluke da ne cijepite svoju djecu i širite bolesti na nevine. U to vrijeme još nisam imala svoju djecu. Bila sam odlučna da, kad ih budem imala, svakako dobiju sva cjepiva. Kad sam zatrudnjela redovno sam išla na debate i tečajeve za trudnice i raspravljala o cjepivima sa svakom mladom neobrazovanom zabirnutom mamom i uvjeravala sam ih da budu sigurne i da moraju svoju djecu cijepiti; jer školovala sam se za medicinsku sestru i smatrala sam to svojom dužnošću. Čim sam dobila svoje prvo dijete dala sam mu sva cjepiva koja je moja pedijatrica preporučila.  Bila sam vrlo ponosna na sebe. Ponovno sam odlazila na debate i tečajeve za trudnice i svima objavljivala da sam sinu dala sva cjepiva koja je on primio hrabro poput vojnika.

SISTEMATSKI PREGLED

Nakon sistematskog pregleda s navršenih godinu dana nešto je krenulo strašno krivo. Pošto je dobio svoja cjepiva otišla sam kući kao i obično i dala mu Tylenol kao i ranije nakon cijepljenja, a on je bio mlitav. Ruke su mu bile obješene, pogled zamagljen kao da sam gledala u duboku crnu rupu. Nije mogao niti stajati na svojim nogama. Ostavila sam ga da spava nekoliko sati tijekom kojih sam počela brinuti sve više pa sam ga išla provjeriti. Oči su mu bile izvrnute na unutra. Imao je konvulzije. Uspaničila sam se i svo moje medicinsko znanje je isparilo kroz prozor. Odvela sam ga na hitnu i naravno, rekli su mi da su konvulzije uobičajene i da vjerojatno postoji obiteljska anamneza za njih. Tada mi je kliknulo. Nitko me nije slušao. Smatram se vrlo educiranom po pitanju cjepiva i znala sam da i napadi mogu biti posljedica cijepljenja. Odbacili su tu mogućnost kad sam je spomenula.

Vratila sam se kući preplašena, usamljena i razočarana. Razgovarala sam o svemu sa suprugom i odlučili smo prekinuti daljnja cijepljenja sve dok opet osjetim sigurnom cijepiti ga. Potražila sam na svojim „majčinskim“ web stranicama podršku za svoja razmišljanja, ali sam se krila pod drugim nadimcima jer su me online svi znali kao „medicinsku sestru koja je zagovornik cijepljenja“.

IZOPĆENA

Kad sam našla neke nove stranice koje zagovaraju cijepljenje na facebooku (neću dati imena grupa) i kad sam rekla da sam sestra koja je za cjepiva, pitala sam ih što misle o napadima mog sina (a u posljednje vrijeme ima i tikove) i kad sam napomenula da je možda od cjepiva, dobila sam hladan tuš. Prozvali su me glupom, neznalicom, beskorisnom i drugim različitim imenima koja neću ponoviti. Rekli su mi one iste stvari koje sam ja govorila onim mladim majkama, da su cjepiva sigurna, a nuspojave rijetke itd, bla, bla, bla. Pa sad kad sam kroz sve to prošla osobno, kad sam zamijenila zdravlje svog sina za lažni osjećaj sigurnosti koji mi je davala teorija o cjepivima i kad sam doslovce dobila „izgon“ od svojih, kompletno sam promijenila stav o cjepivima. Osjećala sam se kao da su me ostavili da umrem, kao da više nisam njihova zato što sad imam pitanja vezanih za zdravlje moga sina. Više ne podržavam teoriju o cijepljenju i na poslu više ne sudjelujem u cijepljenju. Budući da na poslu ne smijem upozoravati ljude o opasnostima cjepiva, nadam se da ću ovim putem doprijeti barem do nekoga.  Postoje ozbiljne opasnosti vezane za cjepiva i nadam se da sam stala na vrijeme i da se naknadno neće pokazati još nekakva posljedica. Oprostite ako je pismo bilo predugo.  Hvala vam na svemu što činite. Ovdje na vašoj stranici naučila sam neke stvari koje nikad nisam u medicinskoj školi.

K.

Izvor: