Zovu ih “hoteli za svinje”, nalaze se u šumi na planini Yaji u istočnom dijelu Kine. Njima upravlja tvrtka Guangxi Yangxiang Co Ltd. Radi se o najvećim zgradama te vrste u svijetu.

Kinezi su sitni građom, no njihova nas je povijest i kultura navikla na grandiozna postignuća: na primjer neopisivo velike zidine duge više od 20.000 kilometara ili tradicionalna medicina koja se prakticira već nekoliko tisuća godina. Danas, međutim, ima stvari koje kod nas izazivaju ogromno zgražanje.

Hoteli, ali kakvi?

“Hoteli za svinje” nisu zgrade u kojima pervertiti mogu upražnjavati svoje nastrane seksualne sklonosti, već ogromne zgradurine od armiranog betona, obično od 5 do 13 katova gdje po jednom katu boravi i 1000 svinja. Ne radi se o pansionu za svinje, već o mega klaonicama kojima se pokušava zadovoljiti sve veći apetit modernih Kineza.

Zovu ih “hoteli za svinje”, nalaze se u šumi na planini Yaji u istočnom dijelu Kine. Njima upravlja tvrtka Guangxi Yangxiang Co Ltd. Radi se o najvećim zgradama te vrste u svijetu.

U Europi imamo slične zgrade s maksimalno tri kata.

Kina se rapidno industrijalizira i intenzivno goji svinje, jer se pokazalo da prodaja svinjetine donosi najveći profit, a prosječni Kinezi pošto-poto žele kopirati zapadnjački stil života. Navodno se te hotele uskoro želi prikazivati kao turističku atrakciju. Trenutno u kompleksu “hotela za svinje”, koji se proteže na 11 hektara zemlje, boravi 30.000 svinja, a plan je godišnje iz njih izbaciti 840.000 prasaca: ovo je gojilište svinja navjeće na svijetu.

Neprihvatljiv životni stil

Možemo li mi Zapadnjaci, čiji se stil života temelji na patnji životinja, kritizirati ovakve situacije? Očito ne možemo.

Ono što danas rade Kinezi i drugi narodi u zemljama u razvoju upravo je vrlo slično onome što su radile danas razvijene zemlje Zapada u razdoblju nakon 2. svjetskog rata. Sa zdrave i skromne prehrane, koja se temeljila gotovo isključivo samo na onome što nam je priroda dala, prešli smo na neprirodni režim prehrane, u kojem životinjski proizvodi nisu značili samo izvor bjelančevina, već su bili i statusni simbol. Simbol koji je govorio da smo iz doba neimaštine prešli u blagostanje.

Istovremeno smo, nažalost, prešli postupno u razdoblje u kojem smo postali idealni potrošači za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Potvrda toga je eksponencijalni porast inflamatornih, kroničnih i degenerativnih bolesti,.

Ključna je činjenica da današnji čovjek zapadne civilizacije (Amerikanac i Europljanin) prosječno pojedne 100 kg svinjetine godišnje. Podsjetimo da je danas oko 2/3 polodne zemlje u uporabi za uzgoj hrane ne za ljude, nego za životinje koje će se kasnije klati za ljudsku prehranu. Polovina žitarica te gotovo 90 % soje koja se danas uzgaja, namijenjena je prehrani životinja u mesnoj industriji.

Nastavimo li i mi i Kinezi ovako, planet Zemlja neće biti u stanju izdržati ovakav sustav.

Kineska tvrtka Dagon, kako bi si osigurala sirovine, je investirala 60 milijardi eura u afrički kontinent gdje nemilosrdno uzima zemlju na kojoj uzgaja hranu potrebnu za tovljenje životinja.

Umjesto da se šetamo, puštamo balone i nosimo razne trakice u borbi protiv klimatskih promjena ili ovih i onih bolesti, bilo bi nam hitnije promijeniti stil života koji se temelji na patnjama drugih i na prekomjernoj potrošnji i uništavanju svih oblika života.

Autor: S.P.V.

Izvori:

http://www.fao.org/faostat/en/#data/FBS

https://www.reuters.com/article/us-china-pigs-hotels-insight/chinas-multi-story-hog-hotels-elevate-industrial-farms-to-new-levels-idUSKBN1IB362

https://www.nonsoloanimali.com/prosperano-in-cina-i-pigs-hotels-edifici-di-sette-piani-con-1-000-maiali-per-piano-da-macellare/