Vjerojatno ste čuli za to da se događa uništenje prašuma zbog klimatskih promjena uzrokovanih povećanjem CO2. No nije li to zbog krčenja istih zbog npr. sve isplativijeg palminog ulja i većeg profita?

Naravno, jedva čekamo da se za drastično smanjenje populacije orangutana ili njihov nestanak optuže klimatske promjene.

Možda je najveća, ako ne i najdugoročnija, “žrtva” klimatskih promjena polarni medvjed. Jer njegov je odstrijel zabranjen upravo radi klimatskih promjena još od vremena kad se koristio marketinški naziv „globalno zatopljenje“.

Globalisti su, međutim, prilikom isticanja polarnog medvjeda kao žrtve klimatskih promjena, previdjeli činjenicu da on živi u državama gdje su ljudi skloni poštovati pravila, gdje nema ukorijenjene korupcije i gdje trofejni psihopatski (krivo)lovci ne mogu odstrijeliti čitave populacije.

Zbog činjenice da ih nitko ne lovi, populacija polarnih medvjeda je u stalnom porastu. Pa kad ih nitko ne lovi! reći ćete. Naravno, ali vratimo se na početak priče: nije li zbog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i zločestog CO2 ova maskota trebala već biti na rubu izumiranja?

Kroz ovaj mali primjer možda možemo doći do zaključka da zaista utječemo na okoliš i prirodu, ali ne onoliko i ne na onaj način na koji nas uvjeravaju.

Hoćemo li zbog vlastite komocije pojesti ovu zemlju kao skakavci ili nam je baš dobro i jedva čekamo da nam se nametne novi porez na neki plin koji je sastavni dio zraka koji udišemo, ne samo mi nego i drugi organizmi s kojima dijelimo ovaj planet, a prije svega drva iz prašuma spomenutih na početku?

Možda nam je rješenje pred nosom, možda se nalazi u onoj izreci:

MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!

Uostalom koje su indicije za nestanak civilizacije na uskršnjim otocima? CO2 ili nešto drugo?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polar_bear

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Orangutan

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Easter_Island

Autor: Domagoj Malović-Halapa