Za proizvodnju lijekova i cjepiva vrlo često se rabi podloga od stanica goveđeg fetusa. Prema dostupnim izvorima, kad u klaonicu stignu krave za klanje i utvrdi se da su neke od njih trudne, od njihovog se fetusa iskoristi ono što se iskoristiti, a i dobro naplatiti dade. To je serum koji se dobiva punkcijom (ubodom igle) izravno u srce fetusa koji pritom vjerojatno osjeća bol. Takva se tehnika zahtijeva da bi se izbjeglo bilo kakvu kontaminaciju. Fetus mora biti star minimalno tri mjeseca, inače mu je srce premaleno da bi se punkcija uspješno izvela.

Ovakav način prikupljanja podloga za uzgoj virusa i proizvodnju lijekova mnogima se čini neetičan pa su tako Carlo E. A. Jochems, Jan B.F. van der Valk, Frans R. Stafleu and Vera Baumans razmatrali etička i znanstvena pitanja dobivanja fetalnog goveđeg seruma. PDF

Za potrebe svoga istraživanja obratili su se upitnicima na četiristotinjak adresa: ministarstava poljoprivrede, klaonica, dobavljača seruma, istraživačkih instituta, trgovaca i udruga za zaštitu životinja. Tehničke podatke bilo je teže dobiti negoli su autori očekivali. Dobili su 61 posto odgovora, a za detaljne podake o postupku prikupljanja seruma goveđeg fetusa četiri trgovca i jedan prikupljač seruma izričito su tvrdili da je metoda uzimanja seruma povjerljiv podatak.

Usprkos tome, istraživači su došli do šokantnih podataka. Fetusi se otkrivaju tek kad se kravu zakolje i kad joj se počnu vaditi unutarnji organi. Najviše se krvi dobiva iz srca najstarijeg fetusa (9 mjeseci), a isto tako se najviše uspije prikupiti ako srce još „pumpa“, što znači da se serum nipošto ne prikuplja iz mrtvog ili eutanaziranog fetusa. Neki su ispitanici tvrdili da serum uzimaju iz fetusa nakon što on ugine od apoksije (nedostatka kisika), no to se čini malo vjerojatnim s obzirom da se u takvim slučajevima može prikupiti minimalna količina seruma. Autori ovog istraživanja pozivaju na etičku raspravu o ovom problemu i na istraživanje i razvoj kvalitetnih zamjena za goveđi serum dobiven od fetusa.

Po nekim autorima, i to baš onima zaposlenima u industriji seruma, nema u tome ničeg neetičnog. Krave su ionako dovedene na klanje, a serum goveđeg fetusa (fetal bovine serum – FBS) koji se rabi kao podloga za uzgajanje virusa za cjepiva vrlo je kvalitetan i zasad mu se teško nalazi zamjena. Serum goveđeg fetusa zaslužan je za mnoga istraživanja u području medicine i doprinosi razvoju sve boljih lijekova i terapija, na temelju kojih su neki znanstvenici dobili i Nobelove nagrade. PDF

Izvori:

https://www.serumindustry.org

https://www.rmbio.com

https://publicinsta.com

Autorica: Suzana Peša Vučković