Kada je u pitanju zdravlje, ponekad je potrebno nešto sasvim DRAMATIČNO da čovjek ponovo procijeni situaciju i počne rabiti ZDRAV RAZUM.

Sa sasvim duhovne točke gledišta, mnogi vjeruju da suočavanje sa zdravstvenim problemima znači dolazak na raskrižje na kojem dobivamo priliku IZABRATI kojim putem dalje ići. Putem učenja i rasta, ili ne?

Drugim riječima, suočavamo se sa SOBOM.
Podijelit ću s vama nekoliko osobnih priča…

Tijekom godina, u brojnim situacijama vezanima za članove moje obitelji i mene, razni su mi liječnici rekli da se “ništa” ne može učiniti da bi se izbjegli bolni, invazivni i skupi tretmani u kombinaciji sa svakakvim lijekovima.

Ja sam najveći skeptik kojeg ćete ikad upoznati.

Usto sam i nevjerojatno tvrdoglava i uporna.
Energično radim.
Sjetite se priče o Maloj lokomotivi* koja je sve mogla.

Nemam nimalo medicinskog obrazovanja i nisam kompetentna ikome davati medicinske savjete, no kad se radi o mojoj obitelji i meni, INTUICIJA me nikad nije odvela na krivi put!

Neću ulaziti u detalje, ali uspjela sam potpuno eliminirati kod svoga sina brojne alergije na hranu (uključujući i onu na kikiriki) u samo nekoliko mjeseci, na totalno čuđenje i zabavu kako njegovog pedijatra, tako i alergologa. Rekoše mi da “nitko ne preraste alergiju na kikiriki”. Moj je mali dečko službeno otpušten kao dijete bez alergija godinu dana kasnije, nakon što su kožni testovi na leđima, koje je činio svakih 6 mjeseci, pokazali potpuni izostanak ikakve alergijske reakcije. Za to je vrijeme redovno jeo svu ranije problematičnu hranu. Danas, gotovo 10 godina kasnije, i dalje nema alergije. Dobro je došlo što sam iskusan praktičar EFT Tapkanja.**

Drugom sam prilikom pomogla svome sinu remineralizirati zube iznutra na van uz pomoć superhrane u vrijeme kad je trebao dobiti pet krunica od nehrđajućeg čelika za svoje mliječne zube u dobi od 3,5 godine! Rentgensko snimanje prije i poslije pokazalo je jasno stvaranje sekundarnog dentina. Tri su stomatologa smatrala da je toliki napredak nemoguć. Trebalo mi je 3 do 4 mjeseca. Bilo je to prije osam godina. I dalje je sve u redu.

Eliminirala sam i stotine žučnih kamenaca i spasila vlastitu žučnu vrećicu (mjehur) prije dvije godiine.  Petoro liječnika smatralo je da je uklanjanje žučne vrećice neminovno. Dokazala sam da su u krivu. Moj liječnik tvrdi da nikad nije vidio ništa slično. Kad me pipa i bocka pod rebrima, trebala bih skakati od bolova sa stola za pregled. Međutim, ne osjećam nikakvu nelagodu, a probava mi je fantastična. Uglavnom jedem vrlo čisto, no ako si i udovoljim s vremena na vrijeme, više ne jurim na odjel hitne pomoći.  

Kad mi je oko počelo krvariti i iznenada su se pojavili svi simptomi vlažne makularne degeneracije oka (iako to nije bila moja dijagnoza), odbila sam snažno preporučene mjesečne injekcije u oko (jao!)  i izliječila ga prirodno. Trebalo mi je točno tri mjeseca od trenutka kad sam si sastavila vlastiti protokol liječenja. Pregledalo me petoro oftalmologa, od kojih su trojica bili specijalisti za očne mrežnice. Nijedan nije znao kako bi me izliječio, ali su svi bili uvjereni da su injekcije koje bi me mjesečno koštale 2.000 USD bile najbolja mogućnost. Pa, godinu dana kasnije, oko mi je bilo i zdravije nego prije mog prvog zaustavljanja krvarenja.  Ne trebaju mi kontrolni pregledi specijalista za očne mrežnice, a sad na ploči za provjeru vida uspijevam pročitati nekoliko redaka više. Danas s pedeset godina još uvijek ne trebam naočale za čitanje.

Prije mnogo godina gotovo sam nasmrt iskrvarila zbog unutarnjeg krvarenja, a nijedan liječnik nije znao što bi sa mnom, budući da su svi nalazi bili savršeno normalni. Spasila sam vlastiti život slijedeći inuticiju i pijući jednu posebnu vrstu čaja. Svi su liječnici billi zapanjeni.  

Netko mi je prije deset godina slučajno stao na boso stopalo i prelomio mi nožni nokat točno po sredini. Nakon toga nokat se više nije držao za prst kako treba. Podijatar mi je predložio kirurško uklanjanje nokta, jednako kao što mi je predložila i prijateljica, dugogodišnja vlasnica pedikerskog salona. Navodno je bilo preveliko oštećenje ležišta nokta. Palo mi je na pamet da probam rabiti snažno esencijalno ulje i pomoglo je! Nikad ne biste ni pretpostavili da se ikad išta dogodilo mojemu noktu.

Kao dijete imala sam astmu i hodala okolo s inhalatorom. Čak sam imala i nekoliko astmatičnih napada. Međutim, sve sam to izliječila jogom i vježbama disanja u svojim ranim dvadesetima. Kad sam se prije dvije godine pripremala za uspon na Kilimandžaro, pregledao me je pulmolog i utvrdio da je moj kapacitet pluća veći od normalnog. Kako mi je bilo drago to čuti!

Kad sam imala 33 godine, tijekom jednog sajma u obližnjoj bolnici utvrdili su da imam početak osteoporoze. Nije mi se to dopalo pa sam odlučila to promijeniti. Kad sam se godinu dana kasnije vratila na pregled, medicinsko osoblje je mislilo da se u mom kartonu potkrala greška. Gustoća mojih kostiju bilaje savršeno normalna. To sam postigla dizanjem utega i uzimanjem dodataka prehrani.

Vjerojatno bih se mogla sjetiti još niza sličnih primjera, no i ovo dovoljno govori.  

Ukratko:

TIJELO IMA UROĐENU SPOSOBNOST ISCJELJIVANJA, često i za samo nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, ukoliko mu stvorimo odgovarajuće uvjete. Svi ovi moji slučajevi postignuti su unutar šest ili manje mjeseci.

Kad mi liječnik kaže da se “ništa” ne može učiniti, ja to u glavi prevedem ovako:

“To je VAŠA paradigma, doktore, NIJE MOJA. Ako VI ne znate kako me izliječiti, to ne znači da ne postoji način. Znači samo da VI nemate pojma što učiniti i zato ću ja naći načina da to učinim SAMA. Samo me gledajte!” 🙂

Ovo uvijek nasmije moje prijatelje, ali kad se radi o zdravlju, volim koristiti zdravstvene usluge da se postavi odgovarajuća dijagnoza, a onda se okrećem sebi da otkrijem KAKO se izliječiti.

To NE ZNAČI da su liječnici “loši”, već samo da sam iskreno zainteresirana za pravo ozdravljenje iznutra umjesto za jednostavno ublažavanje simptoma, što danas prevladava.

Shvaćate li VI riječi svojeg liječnika doslovno? Kad bi vam rekli, npr., da imate još tri mjeseca života, biste li to uzeli “zdravo za gotovo”?

Moj sljedeći projekt je dokučiti kako da izliječim “neizlječiv”  Ehlers-Danlos sindrom za koji se smatra da je rijetko genetsko oštećenje vezivnih tkiva koje pogađa cijelo tijelo.

Javit ću vam.

Autorica: Sanja Cooklin

Prijevod: Suzana Peša Vučković*The Little Engine That Could je američka pripovijetka koja je postala popularna širom SAD-a nakon što je objavljena kao slikovnica u izdanju Platt & Munk. To je poučna priča koja govori o vrijednosti optimizma i truda. Na temelju ankete provedene 2007. godine uvrštena je među 100 omiljenih priča za djecu koje su izabrali učitelji.

** EFT Tapping – Emotional freedom technique (EFT) akupresurna metoda oslobađanja boli i stresa. Razvio ju je Gary Craig.  Više o EFT-u: http://www.sevko.org/en/healing-techniques/eft-emotional-freedom-technique/