Nakon što je gostovao u jednoj emisiji na belgijskoj VTM TV, dr. Kris Gaublomme, liječnik opće prakse homeopat koji svoju praksu obavlja u gradu Maasmechelenu, i dugogodišnji predsjednik međunarodne udruge European forum for vaccine vigilance (EFVV – Europski forum za sigurnost cjepiva), suočava se s optužbama za neprofesionalnost. U emisiji je naime, kritički govorio o današnjim cjepivima i njihovim posljedicama po zdravlje djece.

Na društvenim mrežama krenuo je val kritika i optužbi za pseudoznanost i neprofesionalno ponašanje, do te mjere da je nacionalni tajnik konzervativne stranke N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) Louis Ide odmah najavio podnijeti žalbu Liječničkoj komori protiv Krisa Gaublommea. Kris Gaublomme u emisiji je izjavio, između ostalog, da neka cjepiva mogu izazvati astmu i autizam, što tajnik smatra besmislicom.   Tajnik Ide želi da se poduzmu konkretne mjere protiv Gaublommea jer smatra da je nečuveno da on propituje suvremenu znanost.

Ministrica zdravstva Maggie De Block također je izjavila da računa na tužbu protiv njega. De Block tvrdi da je korisnost cijepljenja znanstveno dokazana, a sve ostale tvrdnje su izmišljotine nedostojne liječnika.

Dr. Kris Gaublomme svoje tvrdnje temelji na izuzetno velikom i opsežnom istraživanju dostupne medicinske literature. Svoju iznimno bogatu datoteku proučava i sortira uz pomoć svoje supruge i ona je uz određenu naknadu dostupna svakome zainteresiranom tko mu se obrati.

Nažalost, svojim aktivnostima, dr. Gaublomme „stao je na žulj“ velikoj nemani i sada prikuplja pravne i medicinske stručnjake koji bi mu trebali pomoći u obrani. Među njima će najvjerojatnije biti i dr. Jayne Donegan, britanska liječnica koja se sa sličnim optužbama našla pred GMC – General Medical Council – 2007. godine, ali je oslobođena od optužbi koje su joj se stavljale na teret. Nažalost, to je gotovo nezabilježeno u medijima, no zato su se mediji nakon toga dobrano potrudili širiti priču o „prevarantu“ Wakefieldu.

Autorica: Suzana Peša Vučković

Izvori:

https://nieuws.vtm.be/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/