U emisiji TNT na televiziji N1, pod naslovom “Treba ukinuti obavezu cijepljenja, samo daje maha antivakcinalnom pokretu” dana 28.04.2019. gostovao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Iz vijesti saznajemo da je antivakcinalni pokret u Hrvatskoj zaustavljen, cijepni obuhvati rastu, a kolektivni imunitet je (još uvijek ili ponovo) dovoljno visok da ne izbijaju epidemije. I to sve zato što su vrli stručnjaci iz HZJZ (konačno uspješno) educirali zdravstvene djelatnike.

Usto, stručnjaci su toliko zauzeti demantiranjem neistina u medijima, na društvenim mrežama, da ne primjećuju svoje vlastite izgovorene neistine pa tako, na primjer, govore o bolestima koje su iskorijenjene (koliko godina, kada?) i o kalendarima cijepljenja u Europi u kojima je navodno više cjepiva. I da jest – u 18 zemalja kalendari su preporučeni, a ne obavezni.

Naravno, nuspojave postoje, ali se u većini ne povezuju s cjepivima, usto se ne prijavljuju sve zato što roditelji ne dovedu djecu liječniku (?), ali sve je u redu, napravili su procjenu i zaključili da je korist veća od rizika. Jer struka tako kaže na temelju (nekih) dokaza. Jesu li to oni upravo demantirali sami sebe?

A fenomen nepovjerenja u institucije kojemu se čude u prilogu, nije ništa drugo nego nešto kritičkog razmišljanja i malo zdravog razuma, a tome se u današnje vrijeme stvarno treba čuditi. Naime, kako je cijepljenje “najveće dostignuće moderne medicine i najuspješnija intervencija na području zdravstva” za očekivati je da će kritički umovi propitkivati i sve drugo u sustavu što po hijerarhiji, koju struka sama priznaje, stoji ispod toga nečeg najvećeg i najuspješnijeg – nije li logično?

Uza sve nabrojane zavrzlame, ukinuti obavezu, ili sankciju zbog kršenja iste, uz malo truda, još bi bilo najlakše. Sigurni smo da bi se našli sposobni pravnici kritičkog uma koji bi to uspješno mogli riješiti.

Izvor: hr.n1info.com