U Italiji postoji pokret Basta compiti! (Dosta zadaća!) koji se zalaže za rasterećenje učenika od zadaća, pogotovo tijekom zimskih i ljetnih praznika. Nedavno je u istoimenoj grupi na Facebooku podijeljena objava na kojoj je fotografiran zadatak koji su dobili devetgodišnjaci i odgovor ujaka koji je svom nećaku pokušao pomoći u rješavanju.

Zadatak iz prirode u prijevodu glasi:

“Poznajemo li Sunčev sustav? Od kojih se planeta (Zemlja, Saturn, Pluton) sastoji i na kojim udaljenostima? Uzmi list papira i nacrtaj u omjeru naš Sunčev sustav poštujući veličinu planeta i udaljenosti među njima!”

Iznerviran apsurdnošću zadatka, a posebno činjenicom da ga treba rješavati devetgodišnji dječak za vrijeme ljetnih školskih praznika, ujak je napisao odgovor:

“Poštovana učiteljice,

Nije moguće na listu papira nacrtati Sunčev sustav u omjeru. Možda bi se moglo ako bi se približilo planete, ali ne ako poštujemo udaljenosti između njih.

Da pojasnim, Merkur je najmanji planet sustava i najbliži je suncu. Kad bismo nacrtali Merkur veličine 1 mm, Sunce bi trebalo biti oko 28 cm. Udaljenost između Sunca i Merkura morala bi onda biti 11 metara. Udaljenost između Sunca i Neptuna, posljednjeg planeta Sunčeva sustava, bila bi točno 900 metara.

Dakle, gdje, dovraga, da moj nećak nađe papir veličine jednog kilometra? Ako ni u jednoj knjizi Solarni sustav nije prikazan u stvarnim omjerima, niste li se ikad zapitali zašto? Ili vjerujete da bi učenik nižih razreda osnovne škole trebao riješiti tu zagonetku?

P.S. Pluton je od 2006. svrstan u planetoide. Dakle, planeta ima 8, a planetoida 5 i zovu se: Cerere, Haumea, Makemake, Eris i Pluton.”


Autor: Il Signor Distruggere https://www.facebook.com/ilsignordistruggere/photos/a.677864225622684/2411168615625561/?type=3&theater&ifg=1