U Nizozemskoj ljubitelji knjiga jedan vikend u godini mogu uživati u besplatnim vožnjama vlakom.

Povodom Dana knjige koji se u svijetu obilježava 23. travnja, u Nizozemskoj se tijekom jednog tjedna u ožujku, na nizozemskom Boekenweek, održavaju razne manifestacije posvećene nizozemskim autorima. Posebnost je ovog tjedna što, tijekom vikenda, svi koji se u vlakovima pojave s knjigom u ruci, imaju besplatnu vožnju neovisno o destinaciji unutar zemlje. Tada knjiga vrijedi kao putna karta.

Od 1932. godine, kada je odlučeno da se održava Tjedan knjige, Nizozemska potiče svoje građane na čitanje književnim festivalima, predstavljanjima i potpisivanjima knjiga, dijeljenjem novih izdanja i velikim popustima u knjižarama. Ovo se odnosi isključivo na domaće autore.

Prema tradiciji, svake se godine odabire jednog domaćeg autora od kojeg se naruči roman koji se potom dijeli u knjižarama svakom tko kupi jednu knjigu nizozemskog autora. Zadnjeg dana Tjedna knjige taj autor dijeli svoju knjigu putnicima u jednom vlaku.

Vagon-knjižnica

Nacionalna željeznička tvrtka , Nederlandse Spoorwegen (NS), već je godinama jedan od sponzora ovog događanja jer je stav tvrtke da je čitanje jedan od najboljih načina da se provede vrijeme putovanja vlakom. Iz tog razloga i ova inicijativa o plaćanju vožnje knjigom u ruci.

Osim toga, i u vlakovima se organiziraju susreti s književnicima, a sve u cilju promidžbe čitanja. Prije nekoliko godina nizozemske su željeznice  jedan vagon transformirale u putujuću knjižnicu: u njemu su police sa stotinama knjiga, na podu tepisi, na prozorima zavjese, stolići na koje se može odložiti odabrane knjige i tome slično. Po stolićima su obično raspoređene knjige koje se preporučuju za čitanje, no svaki je putnik slobodan izabrati nešto od ponuđenog na policama.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se, temeljem Odluke Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava  Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora epa Judita, dovršenog u Splitu na današnji datum 1501. godine.

S obzirom na nerazvijenost naše željezničke mreže i kulturu putovanja vlakovima, ova inicijativa vjerojatno ne bi zaživjela u Hrvatskoj, no može biti poticaj za organiziranje nečeg sličnog u sredstvima javnog prijevoza.

Pripremila: Suzana Peša Vučković

Izvor: https://siviaggia.it/wanderlust/olanda-treno-libro-viaggi-gratis/228584/