Najveća norveška opozicijska stranka, Laburistička stranka, ujedno i najveći podupirač norveške naftne industrije, nedavno je objavila da povlači svoju potporu bušenju i vađenju nafte u Lofotskim otocima, jednom on najvrjednijih arktičkih prirodnih blaga Norveške, među turistima često nazivanima norveškim Karibima.

Ovaj je potez poljuljao naftaške tvrtke jer su sad u neizvjesnosti koliko potpore mogu očekivati od norveških političara u budućnosti.

Promjenu stava Laburističke stranke objavio je početkom travnja 2019. njihov lider Jonas Gahr Store. Ona ukazuje na unutarnje razilaženje unutar stranke između onih koji su zabrinuti za klimu i okoliš te onih koji se zalažu za prava radnika zaposlenih u naftnoj industriji, a zastupa ih najveći sindikat u zemlji.

Većina u parlamentu stava je da se Lofotski otoci trebaju sačuvati od bušenja, kao što je to i dosad bilo. Predstavnici naftne industrije pribojavaju se sljedećih političkih poteza ukoliko Laburistička stranka preuzme vlast. Pribojavaju se većih poreza i većih naknada za dozvole na drugim, već postojećim bušotinama.

S obzirom na sve veću javnu zabrinutost za okoliš, norveška naftna industrija, bez obzira na prihode koje je donosila državnom budžetu, ima sve manju potporu javnosti,  posebno zahvaljujući aktivnostima ekoloških aktivista.

Ova je odluka o promjeni stava Laburističke stranke donesena samo nekoliko dana nakon što je vlada objavila da će 1 bilijun norveških kruna iz tzv. naftnog budžeta preusmjeriti na obnovljivu energiju – energiju vjetra i sunca, koje još nemaju svoje dionice na tržištu. Ovo ukazuje na zaokret čitave zemlje sa zarade od fosilnih goriva na investiranje u obnovljive izvore.

“Čitava je industrija iznenađena i razočarana”, izjavio je predsjednik Norveške udruge za naftu i plin.

Izvori:
BLOOMBERG
TRUEACTIVIST