Ne radi sebe, nego da zaštitim druge.

Jer auto je potencijalno (čitaj: asimptomatsko) ubojito sredstvo, ne? Svatko tko sjedne za volan automobila ili nekog drugog vozila, istog časa postaje potencijalni ubojica. Osjećate li prezrive poglede nemoćnih pješaka dok vozite? Mrko vas gledaju. Jer imate oružje u rukama. A oni su nezaštićeni. Najradije bi vam skočili na auto i zaustavili vas. Ili vam ga razbili. Jer ih ugrožavate.

Ostavite se tog glupog auta. Ako mogu ja, možete i vi.

Morate na posao? Po dijete? U kupovinu? Pa valjda se može i bez auta.

Nemojte da vam dovedem majku koja je u prometnoj nesreći izgubila dijete. Tuga neizreciva. Kako biste toj majci pogledali u oči? Budite odgovorni. Zaštitite druge. One koji se ne mogu zaštititi. Ostanite doma ili idite javnim prijevozom. Nema tu polako ću, moram, pažljiv sam ili e, baš neću. Za opće se dobro treba i žrtvovati. Nikad ne možeš znati odakle opasnost dolazi. Možda ste baš vi u svom crvenom/sivom/bijelom/crnom autu mogući ubojica. Zapravo, ubojica si dok ne dokažeš suprotno.

Statistika kaže da je u Hrvatskoj u 2018. godini u prometnim nesrećama poginulo 317 ljudi. Teško ih je povrijeđeno 2.731, a lakše 11.258. 

Znate li što se sve događa u tijelu unesrećenog? Koji su uzroci smrti? Najčešći su redom: oštećenje središnjeg živčanog sustava, fraktura svoda ili baze lubanje, unutarnje krvarenje, krvarenje donjih udova, povrede leđne moždine. Strašno, nije li?

Ostajem doma.

Hajde i vi.

Svi.

Za opće dobro.

#ostanidoma