A.B., porijeklom Slovenka, živi sa svojom obitelji u Austriji. Njezin 2,5-godišnji sin bio je nedavno bolestan (pokazivao je simptome prehlade) i kako mu ni nakon četiri dana nije bilo bolje, otišli su k liječniku. Utvrđeno je da je dobio ospice.

Dana 7.2.2019 majka je ponosno objavila da je njezin sin prebolio ospice. Bez lijekova i komplikacija. Dijete nije cijepljeno i zato što je prebolio ospice na prirodan način, stekao je doživotni imunitet.

Majka A.B. želi poručiti roditeljima da ospice nisu ništa strašno. Svojom pričom želi pomoći roditeljima koje mediji žele ospicama zaplašiti. Kada je A. B. saznala da njezin sin ima ospice, i nju je u početku uhvatila panika jer u medijima o ospicama možemo čitati isključivo zastrašujuće priče, a zatim je odlučila poslušati one koji poručuju da su ospice u pravilu blaga dječja bolest. Čak ni liječnici u Austriji nisu tretirali slučaj s panikom, već su obitelji dali do znanja da se ospice trebaju preboljeti. Poslali su ih iz bolnice na kućnu njegu, bez lijekova, i savjetovali odmaranje.

Majka A. B. piše:
“1. dan
U večernjim satima blago povišena temperatura (37,5°C) i suhi kašalj, temperatura počinje rasti noću na 38,5°C, snizujem je Ibuprofenom. Smanjuje se na 37°C i ostaje 6 sati na 37°C, nakon 6 sati ponovno naraste na 38°C, ponovno spuštam temperaturu sljedećih 6 sati.

2.dan
Pojavljuju se crvene oči, izraženiji suhi kašalj, groznica 38,5°C. Dopuštam tijelu da napravi svoje. Temperatura raste do 39,5°C. Uhvati me panika i ponovno spuštam na 36,5°C, opet naraste na 39,5°C. Dopustim tijelu da radi svoje, a temperatura prema jutru počinje sama padati.

3. dan
U ustima se pojave bijele mrlje (Koplikove pjege), točke na licu, prištići koji se tijekom dana i kada se temperatura ponovno diže, pojavljuju po tijelu.

4. dan
Sin ima osip po cijelom tijelu. Idemo pokazati liječniku. Dobili smo dijagnozu: ospice. Sinu snize temperaturu i šalju ga potpuno mirno kući – bez lijekova. Temperatura je prisutna noću, suhi iritantni kašalj, nema apetita, pije puno tekućine.

5. dan
Ujutro još uvijek ima blago povišenu temperaturu (37,5°C), podiže se navečer i dosiže svoj vrhunac na 39,8°C. Onda, nakon nekoliko sati, ponovno počinje padati i nema je više do jutra.

6. dan
Sina počne osip svrbiti, oči su mu natekle, blago povišena temperatura (37,5°C).

7. dan
Osip i dalje lagano svrbi, oči više nisu otečene, suhi kašalj, vrućicu više nema.

8. dan
Osip polako blijedi, ne svrbi više, više nema temperaturu, ostaje suhi kašalj.

9. dan
Osip je skoro nestao, temperatura je nestala, ostaje suhi kašalj.

10. dan
Osip je nestao, oči su normalne, temperatura više nije povišena, još dalje je prisutan suhi kašalj.

11. dan
Sin nije imao apetit tijekom bolesti, pa je izgubio na težini, jer gotovo 10 dana nije jeo, ali je pio puno tekućine. Apetit mu se vratio i napredovao je u rastu.

Mama zaključuje da bi ospice prošle još brže da nije na početku snižavala temperaturu, jer je ona potrebna za prebolijevanje ove bolesti.”

Nekoliko korisnih informacija o prebolijevanju ospica iz knjige Djetinjstvo bez cjepiva (Raising a Vaccine Free Child) autorice Wendy Lydall:
Identifikacija bolesti: Prvi znak infekcije virusom ospica je da dijete postane blijedo, loše volje, curi mu nos, počne kašljati, oko očiju dobije crveni krug. Nakon toga slijedi porast tjelesne temperature i pojavljuje se osip. Već kod prvog dizanja temperature dijete mora otići u krevet i toplo ga pokrijemo. Oči postanu crvenkaste i osjetljive na svjetlo, lice je otečeno. U ustima se pojavljuju bijele mrlje – Koplikove pjege. Osip ospica širi se od lica prema dolje.

Njega: puno vode, soka, voća i dojenja (ako dijete još doji). Nemojte prisiljavati dijete da jede, već mu ponudite tekućine, jer će često biti previše umoran da bi je sam tražio. Kada je vrućica gotova, djetetov apetit će biti nezaustavljiv, pa budite dobro opskrbljeni proteinima i hranjivom hranom.

Kupanje: Ne kupajte dijete tijekom ospica, jer se može prehladiti i dobiti bronhitis ili upalu pluća. Upala pluća je najčešći uzrok smrti kod ospica.