“Nije tajna da su neki teški metali toksični. … Ono što rjeđe znamo – i što je u nekim slučajevima potpuna tajna – jest to da se otrovni teški metali kriju iza nekih od danas najrasprostranjenijih zdravstvenih teškoća: ADHD-a, autizma, Alzheimerove bolesti, neplodnosti, Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, Parkinsonove bolesti, depresije, anksioznosti, raka, epileptičnih napada, … Ti su teški metali također gorivo kojim se hrane virusne bolesti … Olovo, živa, bakar, kadmij, nikal, arsen i aluminij mogu se nakupiti u tijelu i izazvati ili pridonijeti razvoju bolesti.”, ističe Anthony William, američki prirodni dijagnostičar i iscjelitelj, koji koristi svoj dar za “skeniranje” zdravstvenih stanja ljudi te ih, u suradnji s liječnicima, savjetuje kako da se izliječe i oporave.

Možemo svakodnevno biti izloženi teškim metalima jer smo okruženi brojnim stvarima koje ih sadrže: aluminijska folija ili spremnik hrane, bakrene žice i cijevi, pesticidi kojima se “unaprjeđuju” gradski parkovi, … Mogu ih, međutim, sadržavati i neki kozmetički proizvodi, lijekovi, cjepiva, dodaci prehrani, … Mogućnosti izlaganja su brojne, a katkada i neizbježne. Štetnost se povećava s količinom teških metala, razdobljem tijekom kojeg smo im izloženi, ali i načinom izlaganja. Nije isto nanijeti ih na kožu, unijeti ih kroz usta ili ih primiti izravno u mišić injekcijom cjepiva.

Anthony William, međutim, upozorava na još jednu, u javnosti pa i u zdravstvenim krugovima nedovoljno poznatu ali i zanemarenu, mogućnost otrovanja teškim metalima koju bi pojednostavljeno mogli nazvati – nasljednim trovanjem: “Živa, najopasniji od teških metala, vrlo se lako može tisuću godina zadržati u krvi pokoljenja i pokoljenja krvnih srodnika, a njezino se nakupljanje tijekom tog postupka može povećavati. I stoga, moguće je da je živa u cerebralnom kanalu smještenom u središnjoj liniji mozga kod djeteta, koja uzrokuje njegove autistične simptome, iskopana i tri tisuće godina prije – a moguće je i da uzrokuje puno veće teškoće nego ikad ranije. Ili, nalazi li se naslijeđena živa na nekom drugom mjestu u mozgu, može, primjerice, izazvati depresiju.”

Time ukazuje da se u slučaju teških metala “… ne borimo samo s trenutačnim izlaganjem, nego i s drevnim otrovima.” Teški metali nedvojbeno mogu biti, a često to i jesu, otrovi pogubni za ljudski život i zdravlje. “No, još je gore”, napominje Anthony William, “to što imaju sklonost oksidirati i posljedično prouzročiti još više teškoća; primjerice, curenje otrova može uništiti bilo koje tkivo ako mu se nađe na putu. A otrovni teški metalni ne predstavljaju opasnost samo u mozgu. Gdje god da su u tijelu prisutni, oni općenito slabe imunitet i hrana su virusima i bakterijama.”

Prema njegovom istraživanju i iskustvu, koja je primjerice objavio u izvrsnoj knjizi “Medical Medium – Life-Changing Foods” (u Hrvatskoj ju je, pod naslovom “Medicinski medij – hrana koja mijenja život”, objavio nakladnik “Planetopija” 2016.), teški metali su, uz radioaktivna i druga zračenja, eksploziju “mutirajućih” virusa i uporabu štetnih insekticida, vodeći razlog za pogoršanu zdravstvenu sliku današnjeg čovječanstva: “Svaki od njih, pojedinačno i zborno, doveli su nas u položaj da pomislimo da smo izgubili razum, a nas kao društvo gurnuli na rub opstanka. Ta četiri činitelja odgovorna su za današnju epidemiju tajanstvenih bolesti.”

Pripremio: Goran Majetić