Poštovana pravobraniteljice,

hvala vam što se zalažete da roditelji koji odbijaju cijepljenje djece budu kažnjeni do te mjere da čak idu u zatvor.

Rado ću ići. Barem ću se napokon odmoriti.

Jer poprilično je naporno, bez pomoći baka i djedova, podizati dvoje djece. Prvo mjesecima dojiš, pa cijediš sokove, miksaš kašice, moliš da jedu povrće i voće, smišljaš trikove kako im razviti zdrave prehrambene navike, češkaš mala leđa da slađe zaspu, ljubiš toplo čelo kad gori, bdiješ, brineš, jednostavno voliš.

Pa onda svakodnevne šetnje, a kolica teška i komplicirana, pa izleti vikendom, kupanje u moru, šetnje, planinarenje, kampiranja po cijeloj susjednoj Sloveniji. A stalno druženje na podu, tzv. floor time, igre, škakljanja, kupanja uz pjesmu, pa priče za laku noć do desete (!) godine. Organiziranje susreta i druženja s vršnjacima, osmišljavanje zabavnih rođendana.

U dvorištu prvo pješčanik, pa ljuljačka, pa svašta nešto. Da im bude lijepo. Da budu zdravi i sretni. Grliš i ljubiš jer im to treba. To im jača dušu i tijelo.

S polaskom u školu vodi ih u školu, primaj obavijesti, pobrini se da sve imaju i obveze izvršavaju, idi na informacije i roditeljske sastanke, budi član Vijeća roditelja, vozi na treninge, k logopedu, u glazbenu školu, kazalište, nađi snage nakon svega za razgovor da vidiš kako se osjećaju, imaju li problema, što ih tišti i tko ih maltretira u školskom autobusu. Za svo to vrijeme čitaš, proučavaš, informiraš se o odgoju, zdravlju, psihičkom i fizičkom razvoju djece, preispituješ se i mijenjaš kao čovjek i kao roditelj. Učiš ih da budu ljudi, da samo po ljudskosti, a ni po čemu drugom ne procjenjuju i razlikuju ljude, da kritički promatraju svijet oko sebe i da ništa ne uzimaju zdravo za gotovo. Trudiš se usaditi im visoke ljudske vrijednosti, poštovati njihovu osobnost, razvijati talente.

Danas su tinejdžeri. Zdravi. A nepotpuno cijepljeni. Liječnici ih jedva poznaju. (Digresija: Možda ima načina da vratimo nešto od uplaćene love u obvezno zdravstveno osiguranje kad ga ne koristimo? Imate kakvog utjecaja na izmjenu i tog zakona?) Žive u kući od tristo “kvadrata”, svatko u svojoj sobi u kojoj nemaju ni TV ni računalo, hladnjak bez gaziranih sokova, a ti i dalje antipatično redovito moliš goste da ne donose slatkiše nego domaću pancetu i kulen, i da ne puše u kući jer smo nepušači.  Meso, povrće i voće nastojiš nabavljati iz raznih OPG-ova, kuhaš sam, izbjegavaš ugljikohidrate, vodiš ih na koncerte, dramske predstave i izložbe, obiteljske izlete, šetnje, pedaliranja, duga putovanja da upoznaju druge kulture i poštuju razlike.

Sve u svemu, kad zbrojite sve gore navedeno, moja su djeca definitivno odgojno zapuštena i grubo zanemarena. A ja sam umorna. I rado ću se odmoriti u kojem od naših zatvora. Barem će na red za čitanje doći sve knjige koje su mi godinama “na čekanju”.

Hvala Vam, gospođo pravobraniteljice! I ja imam pravo odmoriti se, a Vi ćete mi to omogućiti. I to besplatno, tj. na račun drugih roditelja poreznih obveznika. Di ćeš bolje?

Autorica: Suzana Peša Vučković