“Ako ste odrastanjem upoznali dobrotu u svom okruženju, uvidjeli ste što je dobro, usvojili vrline i vještine koje možete primjenjivati i živjeti. U njima potiho uživajte jer donose radost te stalno činite neke dobre sitnice ili krupnice prisjećajući se primjera iz svoje okoline. No, često je to “budi dobar/ra” tijekom odrastanja u stvari značilo budi poslušan/na i učiniti kako ti se kaže. Većinu školovanja učili su nas da budemo poslušni, a rijetko tko nam je objašnjavao što to zapravo znači i zašto je važno biti dobar.”, ističe Jadranka Boban Pejić u napisu “Dobrotom do boljeg i (ne)savršenog”, objavljenom u glasilu “Makronova” broj 78 – zima 2018.

Poznata i cijenjena učiteljica makrobiotike, jedna od začetnika prirodne prehrane i zdravih načina življenja u Hrvatskoj, voditeljica i predavačica na brojnim radionicama i seminarima, spisateljica, publicistica i poduzetnica, ali i majka dvoje danas već odrasle djece Dore i Davida, Jadranka Boban Pejić u spomenutom napisu jednostavnim riječima ukazuje i na suštinsku razliku između poslušnosti i dobrote: “Poslušan i dobar nikad nisu bili i nikad neće biti sinonimi. Poslušnost je pasivna, često prikriva i agresivnost, a može biti lažno ljubazna, laskava, uslužna i ne dizati glas u važnim trenucima. Ona se slaže sa svime i svima. Vjerojatno ste i to naučili tijekom godina – učiniti onako kako vam se kaže. Ponekad se čini da je tako i lakše: napraviti kako drugi kažu i brzo će proći, samo da se situacija ne uzburkava. Poslušnost je i razmišljanje da ako samo budemo dovoljno dobri (čitaj: poslušni) drugi će to primijetiti i promijeniti se (čitaj: postati dobri).”

Autorica napisa ujedno napominje da poslušnici očekuju da dobrota dođe izvana jer ih nitko nije učio kako je njegovati iznutra. Naprotiv, podsjeća nas i potiče na predan, nježan i odlučan unutarnji rad: “Dobrota je tiha aktivnost često nevidljiva na površini, ne razmeće se i ne pokreće adrenalin. Ona se ne gura da bude prva, ne laktari se i ne gazi preko drugih da bi postigla svoj cilj. Ona definitivno nije uzbudljiva “na prvu”. Možda zato danas, u vrijeme konstantne potrage za uzbuđenjem, nije niti toliko zanimljiva. Dobrota je i odlučnost. Odlučnost da (p)ostanemo nepokolebljivi i onda kada bismo najradije popustili, dosljedni onda kada bismo radije odustali, postojani unatoč pritiscima unutarnjeg emocionalnog djeteta koje nagovara da olako i brzo privedemo stvari kraju. Dobrota se ne priklanja većini samo zato što ih je više i što su glasniji, niti ima govor mržnje. Dobrota ne negira druge da bi uzdigla sebe, ona uvijek ima dovoljno prostora za sve.”

O prirodi i njegovanju dobrote u svakodnevnom životu doznat ćete više pročitate li navedeni napis. Potražite besplatni primjerak “glasila sa stavom” u sjedištu Makronove u Ilici 11 u Zagrebu ili u vama najbližoj prodavaonici zdrave hrane. Osigurajte njegov primitak na kućnu adresu (godišnje izlaze tri broja) putem mrežnih stranica Makronova (www.makronova.com) ili Facebook stranice Makronova.

Pripremio: Goran Majetić