Zdravi odnosi stvaraju zdrava srca.

Zdrava srca stvaraju zdrave ljude.

Zdravi ljudi stvaraju zdravu okolinu.

Zdrava okolina stvara zdrav svijet.

                                                      Sai Baba

Kada se misli na odnos između muškarca i žene, nužno se misli i na djecu. Djeca iz osnova mijenjaju odnos jer ona vode od “ti” do “mi”. Ako smo ranije imali zajedništvo sa supružnikom u kojem je svaki trenutak pripadao nama dvoma, od sada ga trebamo dijeliti s djetetom odnosno djecom. To zahtijeva od oba roditelja veliko prilagođavanje.

Majci najčešće pripada glavni dio odgovornosti za odgoj djece, što od nje traži mnogo duhovne i tjelesne snage. No, brižna majčinska skrb premalo se cijeni u suvremenom društvu. Takav odnos prema ženi – majci iz temelja je pogrešan.

“Ono što majke čine za svoju djecu u mnogim je slučajevima čista služba Božja jer one izlijevaju prave potoke nesebične ljubavi. Nije stoga nikakvo čudo da odnos majka – dijete služi kao znamen predane ljubavi.”, ističe obiteljski psihoterapeut Stephan v. Stepski – Doliwa u knjizi “Sai Baba govori o odnosima”, prenoseći riječi svog duhovnog učitelja.

I otac treba mnogo toga pružiti djetetu/ci i mnogo žrtvovati. Suočava se s činjenicama da od sada svoju ženu dijeli s djetetom/com te da mu se ponekad valja suzdržati od spolnog odnosa, jer mu je supruga odveć iscrpljena, ali i stoga jer oboje zbog djece često nalaze premalo mira da se posvete jedno drugom. Sve to muškarcu – ocu pada vrlo teško.

Uza sve to, danas je nerijetko samo jedan roditelj hranitelj obitelji. Tada na njemu leži čitava odgovornost za novčano osiguranje obitelji. Stoga terapeut napominje: “Sve to mnoge muškarce opterećuje u tolikoj mjeri da, kao i njihove žene, poneku noć ne mogu spavati – žena zato što se treba brinuti za djecu, a roditelj koji je i hranitelj obitelji i zato što se treba skrbiti za njenu gospodarsku dobrobit.”

Roditelji čine mnogo, ponekad beskrajno mnogo za svoju djecu. Danas to čine živeći u nezahvalnom vremenu. Stari načini odgoja pokazali su se okrutnima i besmislenima, zbog čega su napušteni. Novi načini odgoja su mnogo blaži. No, zbog brojnih obiteljskih i poslovnih zadaća, dodaje psihoterapeut Stephan v. Stepski – Doliwa, roditelji su često preopterećeni i napeti tako da nerijetko nestrpljivost i nedostatak opuštenosti poništavaju njihove odgojne zamisli i napore.

Zbog te preopterećenosti, roditelji u velikoj mjeri žive prema načelu “pusti dijete da radi što hoće, ono već zna što je ispravno”. Iako je to načelo daleko bolje od prijašnjeg, zasnovanog uvelike na zabranama i kaznama, još ni izdaleka nije dobro. “Djeca se ne smiju jednostavno pustiti da rade što hoće. Djeci su potrebne jasne smjernice, primjer na koji se mogu ugledati te ljubazno i sigurno vodstvo”, na osnovi bogatog iskustva, ali i mudrosti svoga učitelja, preporučuje obiteljski psihoterapeut Stephan v. Stepski – Doliwa.

Pripremio: Goran Majetić