Nedavno je u Slavonskom Brodu bila mini epidemija ospica.
Niste znali?
Pa naravno da niste!
O tome nije pisao ni Index.hr, niti Telegram, niti Jutarnji, nije bilo ni na jednoj nacionalnoj televiziji.

Dr. Kaić nije hitno otputovao u Slavonski Brod, naričući kako ćemo svi pomrijeti, Ante Tomić nije nazivao roditelje debilima jer mu nitko nije naručio tekst, a Dežulović nije pisao o zatucanosti kao što je to činio s Dubrovnikom ili Splitom.
Ni Nenad Jarić nije apokapolitično predviđao da ćemo pokapati djecu, Šprajc nije slavodobitno čestitao Google roditeljima na povratku davno iskorijenjenih bolesti.
Nitko ništa.
Da nije bilo izvještaja lokalne brodske televizije, ne bih znao ni ja.

Pa zašto to nije bila udarna vijest u svim medijima?
Zato što je argument medija da se ospice pojavljuju u županijama gdje su niski cijepni obuhvati, a u Slavonskom Brodu obuhvat je gotovo 97%.
I opet je više zaraženih bilo među odraslima.
Odrasli su, naravno, cijepljeni, a kolektivni imunitet ugrožavaju djeca, koja, BTW, imaju lakši klinički oblik i lakše prebolijevaju dječje bolesti.
Slično je bilo i u Dubrovniku gdje su većinom oboljeli odrasli, ali su necijepljena djeca koja nisu zaražena nekim čudom prenijela ospice na osoblje bolnice koje je, naravno, cijepljeno, te ih tako  ugrozili.
Dakle, želim jednak tretman u medijima.
Zahtijevam da bude izvanrendna emisija “Otvoreno”, s četiri jahača apokalipse:
Kaićem, Tešovićem, Krnićem i Richterom.
Doduše, ne znam je li se Kaić pomirio s Richterom  još od one čuvene svađe na Cybermedu pa bih na rezervnu klupu stavio onoga što bi nas “rebnuo”, iako svaki put promaši soj gripe, omotan Armani šalom.
Tijekom boravka  Andrewa Wakefielda u Splitu pogođenom epidemijom ospica s dvoje odraslih, Krnić je napomenuo da je posebno morbidno da se antivakseri okupljaju u mjestima gdje izbijaju ospice jer je procijepljenost djece najmanja.
Predlažem da sljedeći prosvjed za slobodu izbora bude u Slavonskom Brodu.
Nećemo tako u prvom redu gledati  novinare  s Indexa, T-portala, Slobodne Dalmacije, kako se unose roditeljima u lice mobitelima kojima uživo prenose prosvjed luđaka u gradu u kojem se vraćaju davno iskorijenjene bolesti.
Nije da će nam faliti.
Ionako ne prenose poruke sa skupa, govore sudionika ili ne citiraju što je Wakefield rekao u Splitu.
U naručenim tekstovima, s već definiranim naslovima nema mjesta za spominjanje nuspojava, pravog uzroka pada kolektivnog imuniteta, ili ne daj Bože,  sustava nadzora prijava sumnji na nuspojave.
To njih ne zanima.
Kao ni epidemija u Slavonskom Brodu.
Iskreno, možda su i odahnuli.
Ovako bi morali objašnjavati kako je opet oboljelo  više cijepljenih od necijepljenih, a argument procijepljenosti ne bi mogli niti spomenuti.

Autor: Dean Vasić