Kaže se da je boravak u prirodi, na svježem i čistom zraku, od nemjerljivog značaja za zdravlje svih ljudi, a napose djece i mladih. No, uistinu, postoje načini i da se ta izuzetna uloga prirode – izmjeri. Jedan od načina svakako je mjerenje koncentracije negativnih iona u prostoru u kojem boravimo.

Ioni su atomi, ili skupine atoma – molekule, koji su električki nabijeni zbog razlike u broju protona u “jezgri” i elektrona u “omotaču”. Ioni su atomi ili molekule, koji su izgubili ili dobili elektron. Negativni ioni ili anioni imaju više elektrona nego protona; za njih kažemo da su negativno nabijeni. Pozitivni ioni ili kationi imaju manje elektrona nego protona; oni su pozitivno nabijeni.

Ioni se u prirodi neprestano stvaraju, ali i brzo razgrađuju. Broj im se mijenja ovisno o meteorološkim i kozmičkim uvjetima te o vlazi i onečišćenosti zraka. Negativne ione atmosferskog kisika, koji je od osobite važnosti za život i zdravlje svih živih bića, stvaraju kozmička i sunčeva zračenja, radioaktivnost zemlje, kiša, prskanje vode i plamen vatre.

U zatvorenim prostorima naših ureda i stanova negativnih iona ima daleko manje nego u prirodi. Razlozi tome su nezdrave gradnje od armiranog betona, uporabe centralnog i toplozračnog grijanja i klimatizacije, niska relativna vlaga zraka, prisutnost televizora i računala, zagađenje dimom cigareta, …

Viša koncentracija negativnih iona kisika prisutna je uz morsku obalu, pokraj izvora, potoka i rijeka,  osobito uz slapove i vodopade, u šumama, a posebno u višim gorama i planinama. Mjerenja pokazuju da koncentracija negativnih iona u prostornom centimetru zraka iznosi: oko 50 u zatvorenim uredima poslovnih zgrada, oko 100 uz vrlo prometne autoceste, 200-450 na ulicama velikih gradova, 800-1800 u seoskoj sredini, a čak do 5000 na planinama.

Nizom istraživanja, koja su otpočela još krajem 19. stoljeća, dokazana je zdravstvena vrijednost negativnih iona. Negativne ione možemo s pravom smatrati – zračnim vitaminima. Bez njih nema života, niti obnove životne snage. Kisik dolazi u krv kroz plućne membrane zahvaljujući negativnim ionima; jedan negativni ion kisika omogućuje prolaz oko 10-80 molekula neutralnog kisika.

Negativni ioni čiste zrak od prašine, spora, plijesni i peluda tako što se vezuju za njih te pod težinom padaju na tlo umjesto da lebde u zraku. Time se smanjuje mogućnost udisanja lebdećih čestica i bakterija iz zraka koje mogu prouzročiti alergije i infekcije.

Istraživanja pokazuju da negativni ioni povoljno utječu i na ozdravljenje bolesnika od astme, bronhitisa, hipertonije, … Podržavaju brže zarastanje rana i opeklina. Djeluju povoljno i na živčani sustav; ublažavaju ili uklanjaju glavobolju, neesanicu, razdražljivost, …

Osim toga, mjerenja na odgovarajućim uređajima, poput ergografa i encefalografa, dokazuju da negativni ioni potiču snagu mišića, umnu djelatnost i rad žliježda s unutarnjim lučenjem. Ujedno pomažu uravnoteženje krvnog tlaka – previsok smanjuju, a prenizak povećavaju.

Ukratko, negativni ioni uništavaju bakterije, povećavaju dotok i zapremninu kisika u krvi, oživljavaju i osnažuju naše stanice, uklanjaju umor, povećavaju pažnju i budnost te povećavaju otpornost prema bolestima.

Stoga, iskoristite svaki slobodan trenutak,  stvorite svoje slobodno vrijeme,  i poklonite sebi i svojoj djeci – vitamine iz zraka. Krećite se što ćešće prirodom, podalje od zagađenih gradskih središta. Dok boravite u gradu, kad god stignete iskoristite ljekovitu moć parka ili obale rijeke.

Naposljetku, obogatite svoj dom pokojim živim stabalcem i cvijećem, osvježite ga i malim vodoskokom, a možete ugraditi i osvježivač zraka ionizator. Na taj način život vaše obitelji bit će – uz više negativnih iona – osjetno pozitivniji.

Autor: Goran Majetić