Provedbi vježbi joge za djecu u Češkoj se posvećuje izuzetna pažnja. Što je povod tom zanimanju? Prvenstveno su to izrazito pozitivni učinci joge u očuvanju zdravlja, naglašava pedijatrica Milada Krejči, docentica na Pedagoškom fakultetu Južnočeškog sveučilišta Češke Budjejovice.

U predgovoru knjige “Cvičíme s dětmi: jógová cvičení a hry pro radost” (“Vježbajmo s djecom – vježbe joge i igre za radost”) Pavela Klimeša i suradnika, češka pedijatrica ističe: “Joga ima divan učinak na tjelesno, duševno i društveno zdravlje djece. Vodi ka cjelovitosti osobnosti djeteta, što djeca doživljavaju kao stanje ugode, sigurnosti i smirenosti. Psihološki, to stanje se označava kao tzv. “well-being”. Pri ispravnom provođenju vježbi joge (asana) dolazi do istezanja, odnosno do ojačavanja mišića, a nakon toga i do njihova opuštanja. Na taj se način vježbe joge razlikuju od ostalih načina vježbanja u pokretu, koje mišiće zatežu uglavnom u kretanju zbog brzih stezanja koštanog mišićja. Joga najviše smjera prema unutrašnjem proživljavanju pokreta, za razliku od vježbi u pokretu, koje su usmjerene na izvanjski dojam, pobjedu i izvršenje.”

Ova divna knjiga prevedena je na hrvatski jezik još 2010. godine, no spletom okolnosti u Hrvatskoj nije objavljena. Ipak, dobrobiti vježbi joge i popratnih igara koje nudi, dostupne su i djeci u Hrvatskoj posredstvom za to posebno obučenih podučavatelja joge, posebice sustava “Joga u svakodnevnom životu”. No za razliku od Češke, ali i nekih drugih zemalja zapadne i srednje Europe, u Hrvatskoj je zanimanje za jogu djece i mladih još prilično slabo. Razlog tome leži prvenstveno u činjenici da premalo mladih roditelja ima razvijenu svijest o važnosti joge, a još ih manje vježbajući stječe iskustvo o njezinoj dobrobiti.

Pedijatrica Milada Krejči stoga napominje: Moguće, ukoliko i sami vježbate jogu, već znate njene blagotvorne učinke i htjeli biste je rabiti u radu s djecom. Upamtite da je u osnovi vježbanja igra, ali ne da bude jedinom svrhom. Sve što dijete uči tijekom vježbanja joge treba imati svoju stvarnu primjenu i u životu. Riješiti se napetosti, pravilno disati i opustiti se, istraživati odgovore na vanjske podražaje, osjećati ugodu pri kretanju, … neobično su važna iskustva potrebna za zdravo odrastanje i svakodnevni život djece i mladih ljudi.”

Hrvatska još uvijek ima i premalo stručnjaka, poput spomenute češke pedijatrice, koji mladim roditeljima preporučaju korištenje joge u svrhu unaprjeđenja tjelesnog, umnog, duševnog i društvenog zdravlja njih, njihove djece, čitave obitelji, ali i šire zajednice. Posljednjih desetljeća stanje se, unatoč nerazumijevanju pa i otporima pojedinih društvenih krugova, postepeno ipak mijenja nabolje, zanimanje za jogu se širi, a o vrijednostima ove starodrevne znanosti za cjelokupno ljudsko zdravlje stječu se i na tečajevima i seminarima joge u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Autor: Goran Majetić