Ministarstvo tvrdi kako “čestice plastike nisu propisani parametar zdravstvene ispravnosti koji se mora redovito pratiti u flaširanoj vodi”.

Potrošače diljem svijeta šokirala je objava rezultata ispitivanja flaširane vode koje je provela novinarska organizacija Orb Media, a objavila Svjetska zdravstvena organizacija, prema kojima se u 93 posto svih pakiranja vode za piće nalaze plastične čestice. 

Created with GIMP

Analizom 250 boca 11 različitih proizvođača flaširane vode u devet zemalja pronađene su plastične čestice promjera nešto većeg od vlasi ljudske kose

U prosjeku je svaka kontaminirana bočica sadržavala 10 čestica po litri vode, a pronađeno je i još barem 300 čestica koje su bile premalene da bi se utvrdilo je li riječ o plastici. 

Ponukani tim istraživanjem, htjeli smo doznati kakva je situacija u Hrvatskoj, naročlto jer se u nekim medijskim napisima o istraživanju spominjalo da je plastika pronađena i u vodama proizvođača koji su prisutni na hrvatskom tržištu. Stoga smo Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva, koja je nadležna za sigurnost flaširane vode, poslali upit o tome je li ikada provođena analiza voda u Hrvatskoj na plastične čestice te što je utvrđeno. Odgovor nas je, blago rečeno, iznenadio. 

Naime, Ministarstvo tvrdi kako “čestice plastike nisu propisani parametar zdravstvene ispravnosti koji se mora redovito pratiti u flaširanoj vodi”.

“Aktualno istraživanje koje je objavljeno za sada osim prisutnosti plastičnih čestica u vodi nije utvrdilo postoji li rizik za zdravlje potrošača. Ukoliko se dokaže da postoji sumnja da takve čestice mogu imati štetan utjecaj na zdravlje iste će biti uključene u  redovite parametre službene kontrole jer je propisima o hrani uređeno da hrana ne smije imati štetan utjecaj na zdravlje bilo na temelju propisanih parametara zdravstvene ispravnosti ili na temelju nove procjene rizika”, odgovorili su na na upit. 

‘Štetnost nije lako odrediti’

Drugim riječima, Ministarstvo ne kontrolira flaširanu vodu na plastiku jer im nitko nije rekao je li prisutnost plastičnih čestica štetna ili ne po ljudsko zdravlje. 

Bruce Gordon, koordinator Svjetske zdravstvene organizacije, ustvrdio je za BBC da štetnost plastike u flaširanoj vodi nije lako odrediti, s obzirom da ne postoji jasan sustav istraživanja. Ipak, upozorio je da se bilo kakve, pa i najmanje plastične čestice, ne bi smjele nalaziti u vodi za piće. 

Pa iako Hrvatska spada, prema izvještajima različitih relevatnih svjetskih organizacija, među zemlje sa najzdravijom vodom ‘iz pipe’ na svijetu, u isto smo vrijeme, potpuno paradoksalno, u vrhu ljestvice zemalja svijeta s najvećom potrošnjom flaširane vode. Prema podacima iz 2016., trošili smo čak 110 litara vode iz bočice po stanovniku godišnje. 

No, Ministarstvo zdravstva iznenadilo nas je i kada je općenita kontrola pitke vode iz bočica u pitanju. Naime, iz njihovog odgovora da se iščitati da oni monitoring flaširane vode uopće nisu radili već gotovo tri godine!

“Opsežan monitoring flaširanih voda proveden je 2014. i 2015. godine i svi su uzorci bili ispravni. Sukladnost uzoraka provjerava se na sve parametre zdravstvene ispravnosti propisane Pravilnikom o prirodnim mineralnim, izvorskim  i stolnim  vodama (NN 48/2015)”, odgovorili su nam. 

Kažu kako pravilnicima nije propisano da se sva hrana svake godine analizira na sve parametre.

Koliko god bila utješna činjenica da su dvije godine zaredom sve vode u Hrvatskoj (u bočicama) bile zdravstveno ispravne, ipak ne bi bilo naodmet prekontrolirati i parametre poput plastičnih čestica koje sada uznemiravaju potrošače diljem svijeta. 

A s obzirom da živimo u Hrvatskoj, želite li biti sigurni u to što pijete – slobodno posegnite za jeftinijom, hladnom, bistrom i kvalitetnom pitkom vodom iz slavine.  

Preuzeto sa: https://100posto.hr/news/u-hrvatskoj-se-ne-analizira-voda-u-bocicama-na-prisutnost-plastike-jer-nije-utvrdeno-je-li-to-opasno-po-zdravlje