“Kemikalije iz plastike pronađene su u jajima morskih ptica koje žive u udaljenim arktičkim kolonijama,” navodi najnovije istraživanje zagađenja koje pogađa najudaljenije dijelove planeta.

Znanstvenici su zabrinuti zbog tragova ftalata jer su te kemikalije hormonski disruptori, što znači da ometaju hormone, a zabranjene su, na primjer, u dječjim igračkama upravo zbog njihovih potencijalnih učinaka na spolno ponašanje. Te se tvari rutinski primjenjuju u mnogim proizvodima od plastike, a vjerojatno dolaze od čepova boca i opušaka cigareta koje te morske ptice često jedu jer ih zamijene za hranu.

Za proučavanje su uzeti uzorci jaja jedne vrste ptica koje žive na otoku u Lancaster Soundu, više od 100 milja udaljenom od najbližeg ljudskog naselja. Pretpostavljaju da su ptice u naseljenim područjima još više izložene štetnim kemikalijama. Ptice pojedu plastične predmete koji su često preveliki da bi prošli kroz probavni sustav, što znači da zaglave u želucima, pritom ispuštajući kemikalije koje tako prelaze u njihova jaja.

Osim što je tragično, jer hormonski disruptori utječu na ponašanje ptica, zabrinjavajuće je kako te iste komponente plastike djeluju u čovjekovom organizmu. Plastiku naime “jedemo” svakodnevno kroz plastičnu ambalažu u koju je hrana upakirana.

U članku zastrašujuće slike iz svijeta.

https://www.independent.co.uk/environment/plastic-bird-eggs-pollution-arctic-ocean-chemicals-phthalates-research-a8783061.html

Prijevod: Zlatka Šintić Knapič