Amaterski zborovi široj publici možda nisu posebno atraktivni, ali većini pjevača amatera zborsko je pjevanje najdraža slobodna aktivnost i ispušni ventil zbog kojeg često željno iščekuju sljedeću probu.

Pjevate li u zboru, činite dobro svom psihičkom, emocionalnom i duhovnom biću, doprinosite očuvanju svojeg zdravlja, obogaćujete svoj društveni i kulturni život, kvalitetno ispunjavate slobodno vrijeme, čuvate kulturnu baštinu.

Potvrdila su to dosad brojna istraživanja, ali i ispitivanje stavova dvjestotinjak amaterskih pjevača u mješovitim zborovima Primorsko-goranske županije, koje su provele autorica ovog teksta i prof. Doris Kovačić, zborovoditeljica triju riječkih amaterskih zborova. Rezultati ispitivanja predstavljeni su na Međunarodnom stručno-znanstvenom skupu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture u studenom 2017.  “Zborsko pjevanje u Hrvatskoj – jučer, danas, sutra”.

U čemu je tajna? Što ljude različitih profesija, socio-ekonomskog statusa, glazbenog (pred)znanja, dobi i osobnih uvjerenja navodi da se priključuju amaterskim zborovima? Što ih i nakon dugogodišnjeg pjevanja i dalje drži u zboru?

Očekivano, kao motivaciju najviše ispitanika navodi ljubav prema glazbi i zborskom pjevanju te druženje.  Mlađim je ispitanicima zatim na visokom mjestu mogućnost dobre zafrkancije i putovanja te opuštanje nakon napornog radnog dana. Stariji, uglavnom umirovljenici, smatraju da im sudjelovanje u radu amaterskog zbora pruža dodatne prilike za druženje, izvlači ih iz samoće u četiri zida te daje osjećaj pripadnosti i vlastitog doprinosa u stvaranju nečeg lijepog. “Pjesma me čini sretnom”, “obogaćuje i ispunjava moju dušu”, “iziđem iz zatvora svoga doma”, “ispunjava osamljenost”, “proširujem svoje znanje o glazbi”, “veseliji mi je život”, “mijenja mi perspektivu života”, “pjevanje oplemenjuje, velika je radost”, “ne mogu bez pjevanja”, “zborsko je pjevanje divno”, “sve vas volim”, “to je prekrasno iskustvo druženja i pjevanja s ljudima koji vole isto što i vi”, “to mi je psihoterapija”, “odmor nakon hektičnog dana” samo su neki od odgovora na pitanje na koji način bavljenje amaterskim zborskim pjevanjem utječe na njihovu kvalitetu života.

Iako je omjer amaterskih pjevača u zborovima prema spolu 3:1 u korist žena, rezultati ispitivanja dali su relevantne odgovore na ova pitanja.

Osim zbog općenitog dobro osjećaja i utjecaja na pozitivan stav prema životu, pjevanje u zboru potiče stvaranje imunoglobulina A i tako izravno utječe na imunitet pjevača.

Do koje mjere zbor postane nezaobilazan dio života ispitanih pjevača govore i njihovi odgovori na pitanje zbog čega bi napustili zbor. Ključ su svega međuljudski odnosi. Mnogi se nisu mogli sjetiti drugog razloga za napuštanje zbora osim smrti i bolesti i bitno narušenih međuljudskih odnosa. Čimbenici poput repertoara, vrste i broja nastupa, visine članarine, udaljenosti od mjesta stanovanja nisu bili relevantni za ostanak ili odlazak iz zbora.

Stoga, pjevajte u zboru i bit ćete sretniji i zdraviji te vjerojatno duže i kvalitetnije živjeti. U vrijeme kad se, zahvaljujući modernim oblicima komunikacije, fizičko druženje svodi na minimum, sudjelovanje u radu amaterskog zbora više je nego dobrodošla slobodna aktivnost za većinu odraslih.

Autorica: Suzana Peša Vučković